Gluténmentes Receptek

Paleo konyhatündéreknek – Minden Napra Egy Recept

Paleo Karácsonyi Sütemény


Közeleg a karácsony és ne feledjük, akár némi elcsábulás (fehér cukor, fehérliszt bűnözés) fellobbanhatja a lisztérzékenyek és gluténérzékenyek tüneteit. Ezért elterelő hadműveletként BŐSÉGES paleo finomság ellátmánnyal készülök az ünnepekre. Elsőként egy finom csokis torta receptjét osztom meg veletek.

Paleo Csokoládés Torta

Paleo Csokoládés Torta

Íme az alapanyagok:

Hozzávalók:

A marcipánhoz:

  • 10 púpozott EK darált mandulaliszt vagy gesztenyeliszt
  • 1 dl tisztított víz
  • 0,5 kanál kókuszzsír
  • 2 EK xilit

A csokikrémhez:

  • 1 tojássárgája
  • 1 EK xilit
  • 1dl tej (beáztatott mandula, kókusz stb.)
  • 1 kanál reszelt feketecsoki
  • vaníliareszelék
  • 1  kisadag kókuszzsír

A csokoládéborításhoz:

  • 3 csapott EK kakaó
  • 125g pálmazsír

Sütőforma szabadon választott a tésztához valót összekeverem és 30-40 percre beteszem 150 C fokos sütőbe sülni. Egy csipet  szódabikarbónát érdemes hozzáteni, hogy a tészta elég magas legyen tortának. A karácsonyi hangulat apropóján az olvasztott vajzsír-kakaó keverékéhez hozzáadtam egy kis őrölt kardamom magot és szegfűszeget. Így a torta némi aromával egészül ki. Ízlés szerint elhagyható, vagy kiegészíthető leheletnyi narancslekvárral a marcipán/csokikrém alatt 🙂 Én ez t a diabetikus diawellness lekvárt használom (katt) A marcipánhoz az őrölt mandulát  lassú tűzön melegíteni kezdtem, majd folyamatos kevergetés mellett hozzáadtam a xilitet, a vizet és a vajzsírt. A massza szépen besűrűsödött, de még éppen elég puha volt, hogy rákenhessem (kihűlve már inkább nyomkodhassam) a tortalapra. Igen, akárhogyan kísérleteztem a marcipánnal, rum nélkül nem volt az igazi. Nekem kell ez a kanálnyi, épp csak az aromája, hogy igazi marcipánélményt kapjak. Az alkohol elpárolog, az aroma megmarad. Ennyi kell és kész. A vajzsír talán elhagyható, de szerintem ez is sokat hozzátesz, nem csak állagában (megóvja a  kiszáradástól), de ízében is. A tortában a marcipánréteg került alulra. Ez a keményebb, ha hűtött állapotban kenjük fel, már nyomkodni kell… így ha felülre kerülne, kipasszíroznánk a lágyabb csokikrémet. A csokikrém sem bonyolult, de türelem az kell hozzá. A kókusztejbe belekapartam a vaníliát (amíg főtt, a rudat is beletettem), hozzáadtam a kakaót, majd felforraltam és addig főztem, míg be nem sűrűsödött. Ez idő alatt egy edény alján vizet melegítettem, nem forraltam, csak éppen hogy gyöngyözzön. A tojássárgáját habosra kevertem a xukorral, még géppel, majd amikor már szépen kivilágosodott, a gőz fölött, kézi habverővel kevergettem tovább, lassan, folyamatosan, és hozzákanalaztam a kakaós kókusztejet is. És itt kell a türelem. A krém lassan sötétedik, sűrűsödik. Kb. 10-15 percig kell kevergetni a gőz fölött, hogy puding állagú legyen. Nem árt olykor benézni az edény alá, hogy biztosak legyünk benne, a víz nem forr. És fontos az is, hogy kézzel kevergessük, mert a gép túl gyors. Felhabosítja. Nem lesz sűrű. Viszont ha kellő türelemmel rendelkezünk, tényleg tökéletes, forró pudingot kapunk. Ezt lehűtjük, jó hidegre, így tovább keményedik, majd hozzákeverjük a vajzsírt. Egy kicsit könnyít a krémen, és ad neki egy kellemes, mogyorós aromát. (De ízlés szerint akár el is hagyható:). A szép csokimáznak két titka van. Az első, a megfelelő alapanyag. Korábban olyan kókuszzsírt használtam, ami kemény volt és fényes, mint a csokoládé. Felolvasztottam,  bele a kakaót és csak várnom kellett, hogy újra kihűljön. (Véleményem szerint, ha a torta elég édes, felesleges még a csokimázat is édesítenünk. Csak bonyolítanánk vele az életünket 🙂 Mert a xilit a zsírban nem igazán oldódik, porcukor formájában meg (eddigi tapasztalataim szerint) fura mellékíze van. És a máz egy ilyen tortán amúgy is inkább esztétikai célt szolgál.) A krémhez habverővel belekeverjük a tojás sárgákat a kókusztejszínbe és folyamatos kevergetés mellett lassú tűzön főzzük. Beleolvasztjuk a kókuszzsírt és a xylitet, majd belekeverjük a kakaót és a vaníliát. Néhány perc után eloltjuk a lángot, és a krémet kihűtjük. Hidegen már be lehet tenni a hűtőbe és még minimum két órát hűteni. A piskóta lapot háromfelé vágjuk, megtöltjük és bevonjuk a krémmel, a tetejét díszítjük. Előre is elkészíthetjük és tálalásig hűvös helyen tarthatjuk. Nagyon jól szeletelhető, igazi ünnepi édesség! A torta oldala már sokkal macerásabb. Egy szilikonlapát segítségével kanalaztam/kentem rá a csokit, egy kicsi mindig lefolyt, egy kicsit mindig ráfagyott. Kb. kétszer-háromszor haladtam körbe, mire megfelelően vastag réteget tudtam felvinni. Köszönjük az ötletet a PaleoInyenc főzőtudományának.

Advertisements
Pink-Briefcase

working hard, dreaming big, and having fun

Broadside

Smart and surprising

A mosódió specialista - info@natur-all.hu

A jövő nem fogja jóvátenni, amit te a jelenben elmulasztasz. (Albert Schweitzer)

%d blogger ezt kedveli: