Gluténmentes Receptek

Paleo konyhatündéreknek – Minden Napra Egy Recept

Paleo Karácsonyi Sütemények 3.


Sokan vagyunk akik szerint mennyei öröm és boldogság a sütő mellett állni, érezni ahogy a karácsonyi fűszerek, a fahéj, a vanília, a kardamom illata betölti a konyhát és a család apraja-nagyja elénk járul némi finomságot kunyerálni…

Persze van aki inkább megrendeli a teljes karácsonyi finomság csomagot – helyenként paleo bejglit is házhozszállítanak, mint pl. a http://www.glutenmentesbolt.hu/ boltocska csapata.

Egész korrekt ajánlattal:

Glutenix diós beigli 400 g : 1289 Ft
Glutenix mákos beigli 400 g : 1289 ft
Gluténmentes szaloncukrok 3 féle ízben: 45 Ft/db

Ám nekünk, akik handmade sütikben törik a fejüket álljon itt egy mennyi mézeskalács recept a la paleo:

  • 1 kg mandulaliszt vagy gesztenyeliszt
  • 30 dkg xilit
  • 1 pici só
  • 30-40 dkgméz
  • 3 tojás
  • 3 evőkanál kókuszvaj
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 3 dkg fahéj
  • 1 dkg őrölt szegfűszeg, kardamommal
  • 1 vanília rúd magja kikaparva

A maglisztet, a xilitet, a fűszereket és a szódabikarbónát keverd össze fakanállal egy nagyobb tálban. Üsd bele a tojásokat. A tésztát lágyíthatod úgy, hogy csak egy egész tojást és 2-3 tojássárgáját ütsz bele, a tojásfehérjéket pedig üvegpohárban letakarva hűtőszekrénybe teszed, jó lesz a rmázhoz. Tedd a kókusz zsírt  a tésztába, és kutyuld össze – ekkor még nem áll össze a tészta -, majd öntsd hozzá az üvegben forró vízbe állított, meglangyosított mézet. Ha a tálhoz ragadna a tészta, kevés liszt hozzáadásával addig gyúrd, amíg elválik az edény falától. Viszonylag lágy tésztát gyúrj – kókuszolaj, esetleg kevés langyos víz hozzáadásával megpuhíthatod -, mert az érlelési idő alatt megkeményedik. Takard le vastag konyharuhával, és legalább 3-5 órán keresztül – legjobb, ha egy egész éjszakán át – hagyd állni. Ne ijedj meg, ha pihenés után repedezett a tészta, addig gyúrd újra, amíg ismét képlékennyé lesz.

Mesterszobrászkodás – egyéni művészi hajlamok kiélése következik

A tésztát szedd több részre, és egyszerre mindig csak egy cipót nyújts ki. Gyúródeszkán vagy gondosan letisztított, vékonyan belisztezett asztallapon sodrófával nyújtsd ki a tésztát körülbelül 3-4 milliméter vastagra, de nagyobb figurák sütésénél vastagabbra. Apró, türelmes mozdulatokkal dolgozz.

Miután kinyújtottad a tésztát, lisztbe mártott kiszúró-formákkal szaggasd ki a mézeskalácsot. Hagyj elegendő helyet a sütemények között, hisz sütés közben megduzzadnak, megnövekednek. Használhatsz sütőpapírt vagy kókuszvajjal vékonyan kikent tepsit, de arra minden esetben ügyelj, hogy ne égjenek meg a mézeskalácsok. Forró sütőbe tedd, de közepes lángon süsd, és amikor már érzed a fűszerek illatát, akkor nézd meg! Ha egyenletesen aranybarna, vedd ki

Reklámok

Information

This entry was posted on december 10, 2012 by in Paleo Karácsonyi Sütemények, Paleo Sütemények.

Navigáció

Pink-Briefcase

working hard, dreaming big, and having fun

Broadside

Smart and surprising

A mosódió specialista - info@natur-all.hu

A jövő nem fogja jóvátenni, amit te a jelenben elmulasztasz. (Albert Schweitzer)

%d blogger ezt kedveli: